czwartek, 17 października 2013
Witajcie :) Dziś przygotowałyśmy dla Was obiecany przepis na pyszny sos pomidorowy. Jest to nasz ulubiony klasyczny domowy sos, który pasuje zarówno do pizzy jak i do dań z makaronem. Robi się go dość szybko, a jego smak jest zdecydowanie lepszy niż gotowych sosów, które możecie kupić w sklepach. Z podanych składników uzyskacie ilość sosu potrzebną do posmarowania dwóch spodów do pizzy i zostanie Wam go jeszcze do polewania poszczególnych kawałków :)
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
400g pomidorów z puszki
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
łyżeczka oregano
1 liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia.
2. Dodaj pomidory, koncentrat, cukier, oregano i liść laurowy. Wymieszaj i przypraw sos solą i pieprzem.
3. Doprowadź sos do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu sosu raz na jakiś czas.
4. Usuń liść laurowy, spróbuj i jeśli będzie taka potrzeba ponownie dopraw sos. Zmiksuj całość i zostaw do ostygnięcia.
5. Sos pomidorowy możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Nasze oceny:
Basia: Jest to idealny sos pomidorowy, nie tylko do pizzy. Czasem, jak nie mam pomysłu na obiad robię ten sos i podaję go z makaronem. Robi się go łatwo i szybko. Moja ocena: 10/10
Julka: Nasz sos był tak dobry, że miałam ochotę zjeść go bez żadnych dodatków :) Idealny i niezbędny do każdej, domowej pizzy. Moja ocena: 10/10.
Super! Kiedyś w restauracji zamówiłam frytki i zamiast standardowego ketchupu podali do nich ich autorski sos pomidorowy, prawdopodobnie cos podobnego do Waszego, a frytki jeszcze posypali ziołami - bajka :) Chętnie wypróbowałabym Wasz sos także do frytek.
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) Domowe są bez porównania lepsze:)
UsuńDo spaghetti też może pasować :). Wygląda cudnie ;).
OdpowiedzUsuń